Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните, общоприети достижения на медицинската наука и практика. При отклонение от тези задължения, в резултат на което са възникнали неблагоприятни последици за болния, може да се ангажира отговорността на лекаря, ако неговото действие или бездействие са в резултат на виновно поведение. Виновно е поведението не само в случаи на преднамереност и умисъл.  Прочети още ....

Права при лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични фондове, понякога е необходимо да се извършват някои eu flagпредварителни административни действия. Има три административни органа, които имат право да издават разрешение и да заплащат за лечение в чужбина.
Комисия за лечение в чужбина към МЗ
Единият от тях е Комисията за лечение в чужбина, създадена към Министерството на здравеопазването. Комисията разглежда случаи .... Прочети още ....

Съдебни дела срещу администрацията

burocracyАдминистративните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълни задълженията си, записани в закон или подзаконов burocracyнормативен акт.
Пред Административния съд може да се оспорват индивидуални и общи административни актове, общи административни актове, подзаконови нормативни актове или отказът на административния орган да издаде такива.
Тези дела се водят пред съответния административен съд. Прочети още ....

УКАЗАНИЕ за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права най-малкото:
Право да получите лечение без дискриминация по раса, пол, възраст, етническа принадлежност, произход, религия, образование, културно равнище, убеждения, политическа принадлежност, сексуална ориентация, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Право на безплатна помощ при спешни състояния на територията на цялата страна на телефон 112. Прочети още .....

Тези личности са известни, красиви и успешни, но не изпитват притеснение да признаят публично, че страдат или са страдали от едно или друго психично заболяване, като по този начин вдъхват кураж на другите.

1. Леонардо Ди Каприо, Обсесивно-компулсивно разстройство - Леонардо ди Каприо още като дете е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се отключва отново по време на снимките на "Авиаторът". "Гримьорът и асистентът ми да ме водеха до снимачната площадка и знаех, че си казват "О Боже, ще ни трябват десет минути, за да го заведем до там, защото той трябва да се връща и да стъпва на онова, да докосва вратата и да влиза и да излиза пак. Това буквално ме подлудяваше през цялото време. Продължи месеци след снимките, и още."

2. Брад Пит, Депресия - "Борех се с депресията, не знам, не това десетилетие - може би беше миналото. Но това също така те кара да откриеш кой си. Виждам го като обучителен опит, също както един семестър: "Този семестър аз специализирах в депресия. Правех едно и също всяка нощ и вцепенявах себе си докато заспя - една и съща рутина. Не можех да дочакам да се прибера и да се скрия."

3. Елън Дедженеръс, Депресия - "Всичко, от което някога съм се страхувала, ми се случи. Загубих предаването си. Бях непрекъснато нападана. От положението, в което изкарвах куп пари, правейки комедия, стигнах до положение, в което не изкарвам никакви пари. Когато напуснах студиото, след 5 години упорита работа, знаейки че са се отнесли с мен неуважително по единствената причина, че съм гей, просто изпаднах в дълбока, дълбока депресия."

4. Адам Лавин, Хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието - "Когато си чух диагнозата, не се изненадах, защото в гимназията имах проблеми с концентрацията. И си мисля как сега хората забелязват състоянието ми, във всекидневието ми на възрастен. Когато не мога да внимавам, наистина просто не мога да внимавам."

5. Хейдън Пенетиър, Следродилна депресия - "Има голямо неразбиране - има много хора, които си мислят, че това не е нещо реално, че е само в главите им. "О, просто хормони" , омаловажат го. Но това е нещо напълно неконтролириуемо. Наистина болезнено и наистина страшно и жените имат нужда от много подкрепа."

6. Кери Фишър, Биполярно разстройство - "Понякога не ти се иска да си човекът, който си. Не искаш да разваляш купоните на приятелите си. А аз нямах избор. Държала съм хората на телефона по осем часа. Когато съм в период на мания, пътят е ясен. Знаете, летя на гребена на вълната, но всичко започва да се случва прекалено бързо. Губя връзка с хората. Изреченията ми нямат смисъл. Не мога да спя, не може да се разчита на мен."

7. Джим Кери, Депресия - "Бях на Prozac дълго време. Може да ми е помогнало да изляза от задръстването малко, но хората остават на него завинаги. Трябваше да спра в един момент, защото осъзнах, че, както знаете, всичко е просто окей."

8. Дейвид Бекъм, Обсесивно-компулсивно разстройство - "Отивах в хотелска стая. И преди да мога да се отпусна, трябваше да местя всички брошури и всички книги в чекмедже. Всичко трябваше да е перфектно."

9. Гуинет Полтроу, Следродилна депресия - "Беше ужасно, беше точно обратното на това, което се случи, когато се роди Епъл. С нея бях на седмото небе. Не можех да повярвам, че не е същото. Мислех, че просто означава, че съм ужасна майка и ужасен човек."

10. Кари Фишър, Биполярно разстройство - "Понякога не желаеш да си този човек. Не желаеш да организираш вечеря. И нямах избор. Държах хората на телефона по 8 часа. Когато манията ми се засилва, това е един вид ясна пътека. Знаете, летя високо над планината, но започва да става прекалено бързо. Нямам възможност да се свържа. Моите изречения не звучат логично. Не правя връзка и не мога да спя, не съм надеждна."

11.Джоан Роулинг, Депресия - "Никога не съм и помисляла да се срамувам от това, че съм страдала от депресия. Никога. Какво срамно има? Минах през наистина трудно време и съм доста горда, че успях да се измъкна."

12. Елтън Джон, Булимия - "Веднага щом казах "имам нужда от помощ", знаех, че ще се оправя и бях решен да се оправя. Но беше такова облекчение да успея да го кажа."

13. Джон Хам, Депресия - "Честно ли? Антибепресантите помагат! Ако можеш да промениш химията на мозъка си достатъчно, за да мисли "искам да стана сутринта; не искам да спя до следобед. Искам да стана и да отида да свърша нещата си, и да отида на работа и ..." Да нулираш авто метъра си и да стартираш двигателя си!"

14. Джаред Падалеки, Депресия - "Удари ме сякаш торба с тухли. Имам предвид, че бях на 25. Имах собствено тв шоу. Имах кучета, които обичах и тонове приятели, бях обожаван от фенове и бях щастлив с работата си, но не бях разбрал какво е това; не винаги има логика имам предвид. Не се случва единствено на хора, които не могат да намерят работа или не могат да се впишат в обществото и страдат от депресия понякога."

15. Анджелина Джоли, Депресия -  "Чувствах, че отивам в много мрачна посока и не бях способна да ставам сутрин, така че се записах на нещо, което да ме принуждава да бъда активна."

16. Деми Ловато, биполярно разстройство - "Спомням си как седях с мениджъра си и семейството си и обсъждах с тях за това доколко да говоря за проблемите, с които се справям. Знаех, че има две опции: можех или да разговарям за ограничението си на рехабилитация и да се надявам, че ще отшуми, или да говоря за това и да вдъхновявам хората да търсят помощ за своите проблеми, и точно това направих."

"Проектът Открито за психичните разстройства се финансира в рамките на Програма БГ 07 Инициативи за обществено здрав по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014"

Източник: Bored Panda

 


Потребителски рейтинг на болниците

hospitalsТук пациентите оценяват болниците. Бъдете информирани преди да изберете. Станете един от оценителите и споделете мнението си. Вижте как ......

Здравните новини

P&HВижте последните новини в здравната сфера и обективни коментари и анализи на събитията без предразсъдъци. Прочети още ...

Външна оценка на качеството

nsvokЦЗПЗ координира Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Вижте още ...